Identifiering

kan jag få låna pengar?

IDENTIFIERING

Identifiering vid bankbesök. Oavsett om du har blivit beviljad att låna pengar eller ska spara pengar, krävs en form av BankID. Det kan vara Mobilt bankID, Personkonto hos Nordea eller scannad och vidimerad kopia av ID handling, inskickad via post.

Om du inte kan identifiera att det är just du som ansöker om lånet så kommer långivaren inte att betala ut pengarna. Detsamma gäller om du ska teckna abonnemang hos Telia eller ansöka sjukpenning hos Försäkringskassan. Nästan överallt idag krävs att du kan identifiera dig med en E-legitimation, mobilt bankid eller BankID.

Lag mot Penningtvätt

Det finns flera anledningar till att en långivare eller bank kräver att du identifierar dig. Dels så måste de enligt lag kontrollera så att det inte försigkommer någon penningtvätt. För att kunna kontrollera detta måste banken lära känna sin kund och detta gör de genom att be om:

  • Namn
  • Personnummer eller organisationsnumer (vid företagskund)
  • Adress
  • Telefonnummer

Med ovan uppgifter början banken med att kontrollera ifall att om du är en högrisk eller en ”person i politisk utsatt ställning”. De tar en kreditupplysning och ber sedan om att få titta på din ID-handling i form av körkort, Pass eller certifierat identititetskort.

Banken får enligt svensk lag inte upprätthålla en förbindelse med kund, inte ens utföra en endaste transaktion utan att känna till personen eller företaget.

Identifiering vid banklån och lån utan UC

När du ska ansöka om ett banklån så måste du intentifiera att du är den du utger dig för att vara. BankID är det smidigaste och enklaste sättet. Tack vare BankID kan vi numera slopa all manuell signering med papper och penna. Det går att identifiera sig både via Mobilt BankID och BankID på fil, till exempel på datorn eller i suftplattan. Alla lån utan UC kräver att du signerar din ansökan med BankID för att bekräfta din identitet.

Frågor om identifiering

Kan någon annan identifiera sig i mitt nanm?

Om du inte lämnar ut dina uppgifter till någon annan så ska det inte hända.

Kostar det någonting att identifiera sig med E-leg och att använda?

Nej det är kostnadsfritt

Gå upp