Om det gått för långt

thumbnail

Om det har gått för långt

Det är lättare att hamna i en skuldsits än att spara sig till en förmögenhet. Om det gått för långt och skulderna börjar samla sig hos Kronofogden är det första agerandet ofta att man försöker låna pengar för att lösa skulderna. Naturligtvis bygger detta bara på problemet ytterligare.

Det är också en av anledningarna till att långivare inte vill låna ut pengar till den som har skulder hos Kronofogden. Om man däremot har fått betalningsanmärkningar, men skulderna är betalda så kan det vara enklare att få ett lån.

Saneringslån

Hur mycket vill du låna?
Välj löptid
VÄLJ:
Visa fler lån

Se över ekonomin innan det gått för långt

Att spara pengar är inte en självklarhet för många människor. Anledningen är ofta att man inte anser sig ”ha råd” till att lägga undan några hundralappar av lönen. Om man har en låg lön och stora utgifter så använder man sig av varje krona och har ändå tomt på bankkontot redan veckan innan nästa lön.

Därför är trycket på marknaden för snabblån och lån utan UC stort. Om pengarna tagit slut några veckor innan lönen kommer, så vill många gärna låna några tusenlappar för att klara sig till löneutbetalningen.

Här kommer problemet in. När lönen den 25:e är insatt på kontot och lånet har förbrukats, så sitter man i samma sits igen. Men den här gången med en skuld på halsen. Det första agerade även nu blir att försöka hitta ytterligare ett lån för att kunna betala det första lånet. Nu ringer varningsklockan.

200 kr sparade i månaden blir 2400 kr per år.

Några sparade hundralappar varje månad hade nu kunnat vara till hjälp. Det låter så lite att spara 200 kr i månaden, men på ett år blir det en buffert på 2400 kr. Du kanske kan spara in på några kaffekoppar, läsk eller fika eller stänga av lamporna under dagen för att sänka elräkningen.

Att duscha några gånger mindre per månad, samt komma ihåg att använda knappen för halvspolning på toaletten sparar in vattenförbrukningen och sänker beloppen på fakturorna. Nu tänker du säkert att det handlar om så små belopp, vilket det kanske gör varje månad. Men efter några månader och år så har beloppen vuxit och just de pengarna kanske medförde att du istället var tvungen att ta lån, vilket sedan gav en betalningsanmärkning.

Genom att spara pengar till våra barn så hjälper vi dem också på traven till att starta livet med en buffert, samtidigt som vi lär dem vikten med att spara pengar.

 

Gå uppåt