När smslån förstör livet

det lilla lånet blir en stor skuld

Det börjar oftast med ett litet lån, ett snabblån eller smslån på ett par tusen kronor för att det fattas några kronor till hyra eller mat. Beloppet känns så litet att det är ”onödigt” att sköta betalningen i tid. Tiden går och inkassobreven börja ramla in. Skulden på 3000 kr har plötsligt med räntor och inkassoavgifter ökat till det dubbla, men du tänker att det lugnt, lönen kommer den 25:e nästa månad och då betalar jag bort alltid och blir skuldfri. Så här kan du vanligen gå till när ett litet lån på 3000 kronor ökar till att bli en slot skuld på över 100.000 och du är skuldsatt för livet.

Oväntade händelser kan ge stora följder

Plötsligt blir du sjuk och kan inte gå till jobbet. Coronarestriktionerna säger att du måste hålla dig hemma från jobbet vid minsta symptom. Så du stannar hemma en vecka och tänker att nästa vecka är du pigg och kan jobba. Sedan blir du ännu mera sjuk och sjukskrivningen förlängs till ytterligare 2 veckor. När den tredje veckan har passerat känner du dig äntligen pigg och kan åka till jobbet.

Den 25:e kommer lönen. Att utbetala 7500 kr, istället för vanligen 28.000 kr. Sjuklönen är inte med på lönebeskedet och löneavdelningen säger att du måste begära sjukpenning från Försäkringskassan. Du skickar in ansökan om sjukpenning och får veta att handläggningstiden är 16 veckor. Nu börjar du svettas rejält. 16 veckor?! Hur ska du nu kunna lösa lånet? Skulden går till Kronofogden.

Ett litet lån hos Kronofogden blir en stor skuld

Litet lån blir stor skuld
Sjukskriven och måste ta lån

Skulden hos Kronofogden ökar för varje dag som går. Det lilla lånet växer och blir allt större. Du ser ingen annan utväg än att ta ett nytt lån för att kunna betala bort det andra lånet. Annars kommer Kronofogden att göra utslag på skulden och du får en betalningsanmärkning. Så du lånar igen, men den här gången behöver du låna mer pengar för att kunna täcka upp det andra lånets kostnader och räntor.

Så du ansöker om lån på 7500 kr med en återbetalningstid på 30 dagar. För nästa månad kommer ju iallafall en ”normal” lön att betalas ut från ditt arbete.

Men så halkar du och bryter handleden och blir återigen sjukskriven. Ännu en månadslön försvinner och du sitter fortfarande och väntar på beskedet från Försäkringskassan, det är 11 veckor kvar innan du har tid att handlägga ditt ärende. Vad gör du för att rädda upp situationen och inte låta även detta lån gå till Kronofogden?

Tar nya lån

Ta ännu ett lån känns som den enda lösningen. Men det här gången måste du låna ytterligare lite till eftersom lönen inte heller räcker till månadens hyra och mat. Så det blir ett lån på 65.000 kr och du kan betala bort det andra lånet och täcka upp de förfallna hyrorna. Allt känns frid och fröjd, iallafall för stunden.

Låna pengar till att laga bilen

låna pengar till utgifter
Lån för att laga bilen

2 veckor senare på väg till jobbet så stannar bilen. Du måste ringa en bärgare som drar den till verkstaden och får veta att motorn skurit. Att reparera bilen kostar 55.000 kr. Pengarna från Försäkringskassan har ännu inte kommit och du sitter redan med ett lån på 65.000 kr. Det finns inget val, du måste låna mer pengar, för utan bil kommer du inte till jobbet.

Den här gången är banken tveksam till att låna ut pengar. Ditt kreditbetyg har sjunkit rejält efter att du har ansökt de tidigare lånen och flera kreditupplysningar har gjorts under en kort tid. Det blir till slut nej hos banken. ”Vi kan inte bevilja dig ett lån”

Alternativa lån

Då vänder du dig till de alternativa bankerna, lån utan UC och de nishade lånen som där man kan låna pengar med svag kreditvärdighet. De långivare som ger lån till den som har betalningsanmärkningar och lågt kreditbetyg. Med andra ord, de dyrare lånen med skyhög ränta. En bank nappar till slut och du får låna pengar till att laga bilen. Nu sitter du med 2 lån på 120.000 kr och ränta och amortering som ska betalas på båda.

Du inser redan nu att din lön inte kommer att räcka till två lån och de vanliga utgifterna, så du börjar titta efter ett samlingslån för att lösa de två andra lånen. Alla banker säger nej på grund av att kreditbetyget nu är så långt ner i botten av alla kreditförfrågningar.

Du ombeds återkomma om 12 månader då de gamla kreditförfrågningarna har raderats ur kreditupplysningsegistren och kreditbetyget har höjts. Men då är det redan för sent. Då har du redan 2 förfallna lån hos Kronofogden och en stor skuld som växer och blir allt större.

Allt på grund av att det första lilla lånet på 3000 kr. Det lilla lånet har förstört ditt liv…

Jämför alltid lånen innan du lånar

Om du måste låna pengar, ta inte första bästa snabblån, utan jämför noga de alternativ som finns och välj ett lån med så låg ränta som möjligt.

Gå upp