Låna pengar till skatteskuld

kvarskatt lån

I samband med deklarationen är det många som upptäcker att det kommer att sluta med kvarskatt, det vill säga underskott på skattekontot. Att vara skyldig Skatteverket pengar är dyrare än att låna pengar på banken, då kostnadsräntan på skattekontot är hög och kan uppgå till dubbla låneräntan. Att ta lån för att betala skatteskulden behöver alltså inte vara en dum ide. Tyvärr så har många inte möjlighet att få det billigaste lånet och riskerar att skatteskulden hamnar hos Kronofogden.

Om att ta snabblån och låna pengar utan UC för att betala skatteskuld

Om man inte kan betala skulden på skattekontot börjar kostnadsräntan (basränta + den höga kostnadsräntan) att ticka på rejält och för att inte hamna hos Kronofogden gäller det att betala skulden senast den 26:e månaden efter att skulden beslutades hos Skatteverket (belopp över 2000 kr)

lån billigare än kostnadsränta skattekontot
Lån kan vara billigare än kostnadsräntan på skattekontot

Vanliga blancolån har lägre ränta än Skattekontot och det är mer lönsamt att låna pengar på banken, än att ha skuld på skattekontot. Om du inte har möjlighet att få låna pengar på banken på grund av betalningsanmärkningar eller svag kreditvärdighet, så lockar många gånger snabblån och lån utan UC. Här är räntorna högre än Skatteverkets kostnadsränta, men att ta ett snabblån eller smslån för att nolla Skattekontot kan kanske vara avgörande för att inte få en betalningsanmärkning.

Istället för att ta snabblån där räntan kan uppgå till 42% så kan man först göra ett låneansökan till en låneförmedlare som exempelvis

Genom att göra en ansökan till en låneförmedlare som samarbetar med flera banker (Upp emot 40 st banker hos respektive låneförmedlare) så får du besked på om någon bank vill bevilja dig ett vanligt lån utan säkerhet, innan du ansöker ett dyrare snabblån. (1 UC tas vid ansökan till låneförmedlare)

Andra finansieringsalternativ än snabblån för att lösa skatteskuld

Får du inget lån av varken privatlån eller snabblån och lån utan UC, så finns det inte så många andra alternativ än att belåna huset (om du äger en fastighet) eller pantsätta/belåna annan egendom för att betala skattekulden. Att låna pengar med någon form av säkerhet är alltid billigast, om man har den möjligheten.

Tyvärr besitter inte alla en egendom att belåna och med låg kreditpoäng hos UC kan det bli knivigt att få lån hos banken. Då står valet mellan att låta skulden gå till Kronofogden med betalningsanmärkning som följd, eller ta ett lån utan UC.

Finansieringsalternativen för den som har ett sämre kreditbetyg är alltså inte många.

Skatteskulder som hamnar hos Kronofogden presideras efter 5 år

Skillnaden mellan vanliga skulder och skulder till Skatteverket är att om du inte löser skulden, så skatteskulder som kvarstår obetalda i utgången av det femte året som skulden hamnade hos Kronofogden, preskriberas. Att skulden preskiberas betyder att den avskrivs.

I vissa fall kan Skatteverket begära att skatteskuld inte ska avskrivas, men då ska man antingen ha begått ett brott eller medvetet ha undanhållit sig utomlands för att slippa betala skatteskulden. I övriga fall avskrivs skatteskulden efter 5 år.

Så här gör du för att låna pengar utan UC till skatteskuld om du har fått nej av banken

Tid som behövs: 5 minuter

Så här går det till att låna pengar utan UC kreditupplysning

 1. Välj ett lån

  De lån som inte tar kreditupplysning från UC hittar du ovan eller på startsidan. Se ”lån utan UC”

 2. Gå till långivarens webbplats

  Ange lånebelopp du vill låna och amorteringstid

 3. Fyll i personuppgifter

  Ange personnummer, mailadress, telefonnummer, kontonummer

 4. Läs lånevillkoren

  Innan du lånar pengar och klickar iväg ansökan, läser du lånevillkoren och ser till att du har förstått dem

 5. Skicka låneansökan

  Bekräfta att du har förstått upplägget och klicka för att skicka iväg låneansökan

 6. Besked på låneansökan

  I de allra flesta fall får du beslutet direkt på skärmen efter endast några sekunder, men ibland kan processen ta längre tid och då får du besked på sms eller via mail under dagen.

 7. Utbetalning

  Lån utan UC och snabblån gör utbetalning inom några minuter och blancolån samt övriga krediter under dagen eller senast nästkommande vardag.

Gå upp