Dra av ränta i deklarationen

thumbnail

Få tillbaka pengar i deklarationen med ränteavdrag

Nu är det dags att deklarera och om du har lånat pengar och betalat ränta så finns det pengar att hämta.

I de flesta fall så finns redan räntekostnaderna förtryckta i deklarationen. Banker och långivare rapporterar normalt in ränta till Skatteverket. Om uppgifterna inte redan står med i deklarationen så kan du själv göra avdrag för dessa, genom att fylla i avdragen.

Enbart dina personliga låneräntor får dras av

Det är bara den ränta som du själv varit personligt betalningsansvarig för som du får dra av ränta på. Om du till exempel har ett bolån tillsammans med någon annan, så delar ni på räntekostnaden och får dra av hälften vardera. Detta brukar vanligen redan vara uppdelat i deklarationen.

Låneräntor är avdragsgilla, även privata lån

När du lånar pengar av någon och betalar ränta, så ska den personen som gav dig lånet betala skatt på räntan hen får av dig och du i din tur, får dra av räntan du har betalat. Om du vill dra av räntan för ett privat lån så anger du långivarens uppgifter under övriga upplysningar.

Pengar tillbaka från skatteåterbäring i april

Om du har dragit av låneränta eller andra avdrag och har skatteåterbäring att vänta från Skatteverket så har du möjlighet att få pengarna redan den 7 april 2021. För att få pengar tillbaka i april måste du lämna in din deklaration digitalt senast 30 mars, utan ändringar.

Det betyder att om du har lagt till räntekostnader som inte redan fanns förtryckta i deklarationen kan du inte få pengar tillbaka i april.

Snabblån och smslån är också avdragsgilla

Har du tagit dyra lån under det tidigare året och betalat hög ränta, så bör dessa uppgifter redan finnas med i din deklaration. Du kommer därmed att få tillbaka 30% av den ränta du betalade under året. Detta gäller alla lån, även snabblån och smslån och alla lån utan UC så länge du har lånat av en seriös bank.

Relaterade inlägg: Anstånd med skattebetalning p.g.a Corona

Gå upp