Dra av låneräntan i deklarationen

dra av låneränta i deklarationen

Få tillbaka pengar i deklarationen genom att dra av låneränta i deklarationen

Nu är det dags att deklarera (Sista dagen att deklarera är den 2 maj 2023) och om du har lånat pengar och betalat ränta så finns det pengar att hämta.

I de flesta fall så finns redan räntekostnaderna för låneränta förtryckta i deklarationen. Banker och långivare rapporterar normalt in ränta till Skatteverket. Om uppgifterna inte redan står med i deklarationen så kan du själv göra avdrag för dessa, genom att fylla i avdragen.

Detta gäller oavsett vilken typ av lån du har tagit, blancolån, bolån, sms lån, osv.

Enbart dina personliga låneräntor får dras av i deklarationen

Det är bara den ränta som du själv varit personligt betalningsansvarig för som du får dra av ränta på. Om du till exempel har ett bolån tillsammans med någon annan, så delar ni på räntekostnaden och får dra av hälften vardera. Detta brukar vanligen redan vara uppdelat i deklarationen.

Vanliga frågor om avdragsgill ränta

Hur drar jag av låneränta som inte redan finns förtryckt i deklarationen?

Vill du begära avdrag för låneränta som du inte har fått kontrolluppgifter på, så kan du skriva långivarens namn i under Övriga upplysningar

Hur långt tillbaka i tiden kan jag göra avdrag för ränta i deklarationen?

Du kan endast göra avdrag för den ränta som du har betalat under inkomståret. Vill du göra dra av räntor för tidigare år måste du lämna in en begäran om omprövning/rättelse till Skatteverket. Det kan du göra 5 år tillbaka i tiden.

Låneräntor är avdragsgilla, även privata lån

När du lånar pengar av någon och betalar ränta, så ska den personen som gav dig lånet betala skatt på räntan hen får av dig och du i din tur, får dra av räntan du har betalat. Om du vill dra av räntan för ett privat lån så anger du långivarens uppgifter under övriga upplysningar.

Pengar tillbaka från skatteåterbäring i april

Om du har dragit av låneränta eller andra avdrag och har skatteåterbäring att vänta från Skatteverket så har du möjlighet att få pengarna redan den 7 april 2021. För att få pengar tillbaka i april måste du lämna in din deklaration digitalt senast 30 mars, utan ändringar.

Det betyder att om du har lagt till räntekostnader som inte redan fanns förtryckta i deklarationen kan du inte få pengar tillbaka i april.

Snabblån och smslån är också avdragsgilla i deklarationen

Har du tagit dyra lån under det tidigare året och betalat hög ränta, så bör dessa uppgifter redan finnas med i din deklaration. Du kommer därmed att få tillbaka 30% av den ränta du betalade under året. Detta gäller alla lån, även snabblån och smslån och alla lån utan UC så länge du har lånat av en seriös bank som är registrerade som företag och har ett organisationsnummer.

Du får göra avdrag för de räntor som du betalat under inkomståret. Banker och kreditinstitut lämnar kontrolluppgift på den ränta som du betalat under året. Har du fått kontrolluppgift är detta förifyllt i din inkomstdeklaration.

Det är bara för räntor på lån som du själv varit personligen betalningsansvarig för som du kan göra avdrag.

Om du begär avdrag för ränta som du inte har fått kontrolluppgift på, ska du lämna uppgift om långivarens namn i inkomstdeklarationen (till exempel under Övriga upplysningar). Om långivaren är en privatperson, ska du också lämna uppgift om dennes personnummer eller adress. Du begär avdrag för ränteutgifter vid punkt 8.1 i din inkomstdeklaration.

Skatteverket.se
Gå upp