Även lånen blir dyrare p.g.a styrräntan
Allt har blivit dyrare, så även snabblån och lån utan UC. Då ett räntetak infördes för högkostnadskrediter, bestämdes att maxräntan inte får upp gå till mer än 40% över styrräntan (tidigare kallat reporänta). Eftersom styrräntan ökat, så har även låneräntorna blivit högre.
Vi lever i en tid när allt blivit dyrare. Elen är dyrare, bensinpriserna ökar och banken höjer sina räntor. Att ta ett snabblån är många gånger en utväg för att överleva vardagen, men riskerna med lånen är höga, då höga räntor gör det svårare att betala tillbaka lånet.
Inte bara snabblånen som hamnar hos Kronofogden
Nu är det inte bara snabblån som hamnar hos Kronofogden. Obetalda elräkningar på skyhöga belopp skickas till indrivning, telefonabonnemang och bolån. Allt fler människor hamnar på obestämd och frågan är hur man ska få bukt med problemen.
Maktskifte för att lösa problemen?
Krävs det ett maktskifte i Sverige för att lösa individens personliga ekonomi och kan de blåa hjälpa oss att få mer pengar över i plånbolken? Det återstår att se vid valet på söndag. Men oavsett vilket parti som styr vårt land och oavsett vad saker kostar, så är faktum att vi alla måste ta ansvar för vår egen ekonomi.
Vi måste undvika onödiga inköp och ha en buffert för oförutsedda händelser och kostnader. Och även om snabblån kan kännas som en akut lösning, så kan det skapa fler problem på sikt, med betalningsanmärkningar och personlig konkurs som följd.
Tillsammans kan vi göra vårt Sverige bättre?
Vi får inför valet ofta höra ”Tillsammans kan vi göra vårt Sverige bättre”, men vad kan vi konkret göra för att få hushållens ekonomi att gå ihop. Hur ska den som inte har tillräcklig lön, eller betalningsanmärkningar kunna omförhandla sina lån eller ansöka ett samlingslån, så kreditbetyget redan är för lågt?
Lösningen blir till slut många gånger ändå, snabblån, då inga andra alternativ eller lösningar finns för den som är i akut behov av hjälp, även om ett samlingslån hade varit att fördra. Men är det inte dags att få ordning på ekonomin?
Ta bort betalningsanmärkningar hos UC efter 12 månader istället för 36 månader
Kanske borde den svenska staten se över UC-s regler för register om betalningsanmärkningar. Att behöva dras med en prick i 3 år ställer ofta till fler betalningsanmärkningar i längden. Att förkorta tiden till 12 månader kanske hade varit mer realistiskt och ge fler människor chansen att börja om sin ekonomi.