Hur många UC förfrågningar får man ha?

kreditbetyg

Antalet UC förfrågningar går det att ha innan kreditbetyget sänks?

Antal kreditförfrågningar kan påverka din UC. Så skriver Upplysningscentralen på sin webbplats och det är även någonting som många har erfarenhet av. Då du ansöker om ett lån hos en bank och banken tar kreditupplysning från Upplysningscentralen AB, så registreras ansökningen. Den registreringen kan vara avgörande för om du blir beviljad bolån, billån, eller andra större lån det närmsta året.

Se till att inte få för många UC förfrågningar

Upplysningscentralen vill inte svara på hur många UC förfrågningar som är ”för många” eller hur dessa påverkar kreditprognosen i en kreditupplysning, men nämner att det är en riskfaktor och att man inte ska dra på sig ”för många” kreditförfrågningar.

Våra kunder har av egen erfarenhet upptäckt att det redan vid den tredje kreditupplysningen från UC, påverkar chansen att få lån, på ett negativt sätt. Genom att ansöka lån hos 3 olika långivare, som har samma lånevillkor, har det gått att få beviljat lån hos de 2 första långivarna, men hos den tredje och fjärde blev det sedan avslag.

Hur många kreditupplysningar är för mycket? Antal kreditförfrågningar kan påverka din UC Riskprognos, men att ha flera kreditförfrågningar behöver inte per automatik ge en högre riskprognos. Viktigt att tänka på är att riskprognosen påverkas av flertalet riskdrivande faktorer där antalet kreditförfrågningar utgör en av dessa faktorer.

Upplysningscentralen AB

Att ansöka lån utan att teckna lånet påverkar ändå kreditbetyget

Alla låneansökningarna gjordes inom samma vecka och med syfte att jämföra vilka räntor som skulle erbjudas av respektive bank. Ingen av dessa lån tecknades, utan det är enbart kreditförfrågningarna som har registrerats. Det gick då att se hur många kreditförfrågningar man får ha, utan att orsaka ett lägre kreditbetyg.

Många UC-förfrågningar ger sämre kreditbetyg

UC förfrågningar påverkar kreditbetyget och lånet

Att ansöka många lån ger alltså ett sämre kreditbetyg och försämrar chansen att få ett lån. På samma sätt blir förfarandet alltså om du letar lånelöfte och ansöker hos flera banker, för att vara på den säkra sidan. Är du kreditvärdig från början och beviljas lånelöfte av de första bankerna du kontaktar, kommer du mest troligt att nekas av de sista du ansöker hos. Enbart på grund av att du har gjort flera ansökningar hos andra inom en kort period. Och

Så kommer du förbi problemet med för många UC förfrågningar

Om du vill låna pengar utan säkerhet och inte vill sänka kreditbetyget genom att ansöka hos flera banker, så finns det 3 alternativ.

  • Jämför först alla lån och ansök sedan enbart lån hos 1 bank
  • Ansök via en låneförmedlare som t.e.x Freedom Finance, Enklare, Zmarta eller Lendo och få offert från ca 40 banker med endast 1 UC
  • Låna enbart pengar via så kallade ”Lån utan UC”

För att komma förbi problemet med att få för många UC-föfrågningar och sänka ditt kreditbetyg, måste du först bestämma vilken bank du vill ansöka hos. Om du själv inte orkar scrolla runt och jämföra alla banker, så är det enklaste att ansöka lån via en låneförmedlare. Fördelarna är då att du varken får många förfrågningar registrerade och att du sparar tid.

Låneförmedlarna räddar ditt kreditbetyg

Att ansöka via låneförmedlare är kostnadsfritt och du förbinder dig inte för någonting. Det går till som en helt vanlig låneansökan hos vilken bank som helst. Du skickar in din låneansökan och en kreditupplysning tas. Därefter skickas din ansökan till alla de banker som har möjlighet att ge dig ett lån.

Dessa banker dyker upp under din egna profil på låeförmedlarens hemsida (inloggning med Bankid krävs) och du väljer där sedan om du vill acceptera någon av dessa erbjudandet. Vill du inte låna någonting hos någon av bankerna, behöver du inte göra mer. En låneansökan behandlas endast vidare av en bank efter att du har markerat att du vill ta just det lånet.

Rädda kreditbetyget genom att ansöka lån som inte tar UC

När man ansöker ett ”Lån utan UC” så involveras inte UC överhuvudtaget. Den kreditupplysning som görs vis ansökan går via andra aktörer och dessa registrerar inte kreditföfrågningar. Lån utan UC brukar man i första hand använda som alternativ då man behöver lägre belopp, upp till ett par hundra tusen kronor. Räntan för lånen kan uppge till 40,25% och oftast är amorteringstiden kortare än hos privatlån.

Administratör och skribent at LånutanUC | Website | + posts

Ekonom och skribent hos LånutanUC. Med med ett brinnande intresse för svensk privatekonomi och arbeten hos flera svenska bankkontor.

Gå upp