Att få låna pengar är ingen självklarhet

Privatlån - låna pengar direkt utan säkerhet

Det är absolut ingen självklarhet att få låna pengar

Du som har låg kreditvärdighet vet vad vi pratar om. Att få låna pengar är absolut ingen självklarhet och alla får inte det. Det krävs att man uppfyller kriterier för att låna pengar. Det allra första kriteriet är att man måste vara myndig och fyllt 18 år. Det är grundkravet för att få ett lån.

Bankens krav för att låna ut pengar

Nu räcker det inte att ha fyllt 18 år, utan det är fler krav som måste uppfyllas för att banken ska godkänna din låneansökan. Banker har olika höga krav på dig som vill låna pengar. Snabblån och lån utan UC har lite lägre krav än bankerna som till exempel Swedbank och Handelsbanken.

En förutsättning för att få ett lån är så klart att man har en inkomst. Inkoms behöver inte betyda att du har ett arbete men att du har någon form av intäkt som kommer in på ditt konto varje månad. Har du ingen inkomst så blir det svårt för banken att beviljat lån för hur ska du kunna betala tillbaka lånet utan inkomst?

Lån med låg inkomst kan leda till betalningsanmärkningar

Inkoms kraven varierar mellan olika banker. Vill du låna mycket pengar så krävs naturligtvis att du har en hög inkomst och kanske till och med att du har en medlåntagare eller någon form av säkerhet du kan lämna för att få låna.

Om du trots allt skulle bli beviljat lån utan att ha en inkomst som räcker till att betala lånat så finns det stor risk att lånet hamnar hos kronofogden i slutändan. En faktura eller lån som hamnar hos kronofogden kan medföra att du får betalningsanmärkningar.

LånutanUC.se

Det går inte att bli av med betalningsanmärkningar som har registrerats utan de ligger kvar där i tre år och och syns i alla kreditupplysningar. Betalningsanmärkningarna syns i alla kreditupplysningar oavsett om det är via UC, Bisnode eller Creditsafe.

Men hur kan då banken lånar ut pengar till de som har betalningsanmärkningar? Det innebär så klart en jättestor risk för banken att låna ut pengar till dig om de redan vet att du har misskött tidigare betalningar. Vem bank som trots allt väljer att låna ut pengar till dig som har betalningsanmärkningar kommer troligen att ta ut en högre ränta för sitt lån. På så sätt har banken i alla fall en liten säkerhet eller gardering för att du inte skulle betala lånet.

Nu kan det faktiskt vara så att betalningsanmärkningen uppkom av ett tillfälligt slarv och inte betyder att du har en dålig ekonomi vilket också banker kan ha överseende med.

Finansiell rådgivare, Skribent at LånutanUC | Website | + posts

Johanna har en lång och bred erfarenhet inom bank och finans. Hon har arbetat som finansiell rådgivare och med lån sedan år 2009 och är författare hos LånutanUC.se sedan år 2021.
Johannas främsta intressen är aktier och valutor.

Gå upp