Låna utan kreditupplysning

Regeringen vill bromsa utlåningen av lån som inte tar kreditupplysning från UC

För att få oss att inte konstant låna pengar har det satts upp nya riktlinjer för hur smålån får hanteras och distribueras. Det ansågs tidigare inte etiskt rätt, att man snabbt via mobiltelefon skulle kunna ansöka om lån på några tusenlappar. Inte heller att kunna få lånet utbetalt inom 15 minuter. Så som det var i början då smålånen kom.

Många människor vill få bort dem från marknaden. Sverker Olofsson på Plus var en av motståndarna redan för 10 år sedan. Då infördes rätten att ångra lån ifall att man hade tagit förhastade beslut med snabblån som utbetalades inom 15 minuter. Ångerrätten finns fortfarande kvar och man har rätt att ångra lån inom 14 dagar.

Det måste ta längre tid att begrunda en låneansökan sa regeringen och bestämde att:

Långivaren måste göra en ordentlig kreditprövning (behöver dock ej ta uc)
Långivaren får inte marknadsföra snabblånet som enkelt att få och snabbt lån
Långivaren får inte låna ut pengar till den som uppenbarligen befinner sig i ekonomisk knipa
Att låna utan kreditupplysning från UC är smart och göra att du inte förstör din kredithistorik negativt.

Spelar det då någon roll hur de gör denna upplysning? Faktum är att ja, det spelar ganska stor roll om lånet tar en kreditupplysning från Uc eller inte. Det finns många banker som inte tar UC, men alla gör en kreditupplysning.

Kreditupplysningens innehåll

Det som händer när du ansöker om ett lån, är att banken begär en kreditupplysning på dig. Den görs från någon av de kreditupplysningsföretag som finns i Sverige. Om det är ett lån utan UC, så tas denna kanske från t.e.x Bisnode. Detta företag ska ha tillstånd från Datainspektionen. Banken väljer själv från vilket kreditupplysningsföretag upplysningen ska tas.

Det viktiga här är att banken gör en riktig kreditkontroll. De måste vara säker på att du har ekonomisk möjlighet att betala tillbaka lånet. Om banken ger ut ett lån till en riskperson, så begår de ett lagbrott.

Den kreditupplysning som tas fram via ditt personnummer, innehåller uppgifter om dig. Med hjälp av dessa uppgifter kan långivaren göra en bedömning.

En kreditupplysning innehåller

Personnummer
Fullständigt namn
Adress
Civilstånd
Fastighetsinnehav
Nuvara lån och krediter
Tidigare kreditförfrågningar (=tagna kreditupplysningar)
Skuldsaldo hos Kronofogden
Betalningsanmärkningar

Gå uppåt