Ekonomin styr semestern

semester och lån

Kan man ha semestern utan att behöva låna pengar? Sommarlov och semestertider betyder ofta högre utgifter och många tvingas ta lån för att ha råd att vara lediga. För den som har jobbat länge och har intjänad semester, fylls kassan på med en månadslån som vanligt. Men för den som efter Coronapendemin varit arbetslös och kanske nyligen påbörjat en ny anställning, så är det obetald semester som gäller.

Räcker pengarna till semsterledighet?

Det är inte bara själva ledigheten som kostar pengar. Aktiviteter inträden och extra utgifter för bränsle, mat och semesterboende tillkommer, för den som inte enbart har en så kallad ”hemester”. Att tillbringa hela semestern på hemmaplan är för många den ultimata ledigheten, men de allra flesta vill passa på att åka iväg och göra någonting extra, under årets lediga dagar. Tyvärr har alla inte råd med det.

Om pengarna inte räcker till semesterledighet så finns det flera alteranativ till lån att titta på. Vilken lån du bör ta till semesterresan, beror på din återbetalningsförmåga, hur stort lånebelopp du behöver, när du avser betala tillbaka lånet och hur dina möjligheter att få lån beviljat ser ut.

Semesterlån vid usel kreditvärdighet

Det är inte självklart att få låna pengar och det kan vara svårt att låna pengar med svag kreditvärdighet. Därför lockas många till att ta snabblån som många gånger har lägre krav och ger lån med betalningsanmärkningar.

Det är inte fult att låna pengar, men det är dumt att låna pengar till högre risker än man behöver. om kreditvärdigheten är usel så finns tyvärr inga andra alternativ än att ansöka snabblån, eftersom vanliga kreditinstituten inte kommer att vilja ta i dig med tång. Snabblån, som är högkostnadskrediter har högre ränta, upp till 39,5, vilket innebär att semesterlånet kan bli en dyr affär.

Lånen utan kreditupplysning

Om du måste titta på snabblån som alternativ till semesterlån, så finns alternativet Lån utan UC. Vid vanliga låneansökningar så tas en kreditupplysning, som registreras och vid upprepade låneansökningar kommer ditt kreditbetyg att sänkas. Vid lån utan UC påverkas inte ditt kreditbetyg hos Upplysningscentralen över huvud taget.

Administratör och skribent at LånutanUC | Website | + posts

Ekonom och skribent hos LånutanUC. Med med ett brinnande intresse för svensk privatekonomi och arbeten hos flera svenska bankkontor.

Gå upp