Bättre ekonomi med buffert och budget – då kan du undvika lån
Buffert och budget, känner du till orden? Vägen till en bättre ekonomi består inte av att låna pengar. Det som krävs är i första hand att man gör en budgetkalkyl och ser över sin nuvarande ekonomi. Vart är de största slukhålen och vad kan jag dra ner på? Sedan skapar man en buffert.
Konsumentverket har en bra kalkyl för som alla kan använda för att skapa sig en uppfattning om hur det ekonomiska läget ser ut. Ladda ner: Konsumentverkets Budgetkalkyl
Innan du sätter dig ner för att fylla i din budgetkalkyl behöver du vara förberedd genom att skaffa ett kontoutdrag från din bank och ha dina senaste lönespecifikationer till hands (ifall att du inte har samma inkomst varje månad)
Plocka fram inför budgeten
- Kontoutdrag
- Lönespec
- Låneavier
- Fasta utgifter såsom hyra, el och sopor/vattenavgifter
Genom att göra en kalkyl över in- och utgifter kommer du att hitta små utgifter som du aldrig tänka på kan generera stora summor. Glöm inte att ta med ALLT.
Tips för bättre ekonomi – Buffert och budget
Det är svårt att börja spara pengar ifall att man hela tiden tänker att ”jag har inte råd” att lägga undan pengar varje månad. Men efter att ha gjort en budgetkalkyl så kommer du garanterat att haja till och tänka till lite extra.
Många små utgifter, som t.e.x en kasse varje gång du handar. En cappuccino på vägen till jobbet osv. Så kostnader blir snabbt stora. Och att spara 50 kr per månad, är bättre än att inte spara alls.
Låna pengar kostar pengar
Det är lätt att tänka att en lån löser alla problem. Javisst, lånet kan lösa ett tillfälligt problem eller svacka i ekonomin, men kostar pengar. Ränta varje månad blir en fast avgift som liksom vatten och el ska in i hushållsbudgeten.
Om du lånar 25.000 kr så ska du betala ränta och amortering på några tusenlappar varje månad. Har du råd med det?
Om inkomsterna redan nu inte räcker till alla fasta utgifter så är ett lån inte en bra lösning. Och framför högkostnadskrediter som lån utan uc och smslån är inte att föredra. Gör en buffert och budget direkt.
Jämför lånekostnader
Om du känner att du behöver ta ett lån, så jämför lånekostnaderna först. Även om lån kostar pengar så kan man spara pengar på att jämföra.