Finansiera bilen

Olika sätt att finansiera bilen

Har du planerat att köpa bil? Då kanske du också har funderat på hur du ska finansiera bilen? Det finns olika kreditalternativ vid bilköp. Dels så kan man finansiera bilköp genom att köpa den på avbetalning via ett så kallat billån.

Men det går också att låna pengar på andra sätt, till att kunna betala bilen med. Du kan leasa bilen eller ta ett blancolån .Det går faktiskt till och med att belåna huset för att köpa bilen, ifall att belåningsutrymmet täcker det.

Och det är oftast det mest förmånliga. Iallafall om man redan sitter med en låg ränta på sitt bolån.

Billån utan Uc

Du kan ta ett lån utan UC för att finansiera bilen med. Då går det går att finansiera bilen med avbetalning trots betalningsanmärkningar och svag kreditvärdighet, men bilen står inte som säkerhet för lånet. Det blir då ett litet ”blancolån”. Det har både för- och nackdelar. Betalar du inte lånet, så tar långivaren inte ”tillbaka” bilen och säljer den för att täcka upp lånet och dess kostnader. Om lånet är en högkostnadskredit blir detta dock en väldigt dyr bil med höga räntor.

Iall att du tar ett renodlat billån där bilen står som säkerhet, förlorar du bilen ifall du inte sköter amorteringarna. Se till att inte ta lån och sedan inte ha råd till det du behöver.

Betala första bilen kontant utan bilfinans

Jag minns då jag tagit körkortet och skulle köpa bil. Min föräldrar vädjade om att jag skulle vänta, eller åtminstone se mig om efter en bil som var billig i drift. Billig bilförsäkring och som drog lite bensin. Ung och tuff som man var, så ville man ju ha det ”värsta”.

Jag extraknäckte och jobbade hårt för att få köpa min drömmars BMW utan att behöva låna pengar till att finansiera bilen med. Och bilen var jättekul att äga och köra. I några månader tills jag insåg hur mycket jag konstant var tvungen att jobba för att ha råd att ha den kvar.

Och då hade jag inte ens ett lån på bilen att amortera, de det tillkommer kostnader att äga bil.

Dyrt att äga bil även utan bilfinans

Kostnader som medföljer ett bilägande, förutom inköpspriset är bland annat:

 1. Inköpspris
  Detta är själva priset du betalar för att köpa bilen.
 2. Försäkring
  Du behöver en bilförsäkring för att täcka skador på din bil, skador på andra fordon och personskador i händelse av en olycka.
 3. Underhåll och reparationer
  Detta inkluderar kostnader för regelbundna servicebesök, oljebyten, däckbyte, bromsreparationer och andra reparationer som kan behövas under bilens livslängd.
 4. Bränsle
  Kostnaden för bränsle varierar beroende på bilens bränsletyp (bensin, diesel, el, etc.) och din körsträcka.
 5. Skatter och avgifter
  Det kan inkludera fordonsregistreringsavgifter, fordonsskatter och eventuella avgifter för parkeringstillstånd eller andra lokala regleringar.
 6. Service och underhåll
  Detta inkluderar kostnader för oljebyten, filterbyten, bromsbyten och andra rutinmässiga underhållsåtgärder.
 7. Depreciering
  Bilens värde minskar över tiden, särskilt under de första åren efter inköpet. Depreciering kan ses som en ”kostnad” även om den inte är något du betalar direkt.
 8. Parkering och vägtullar
  Om du parkerar på offentliga platser eller använder betalvägar och broar kan det tillkomma kostnader för parkering och vägtullar.
 9. Förlust av ränta
  Om du finansierar din bilköp genom lån kan du också behöva betala ränta på lånet.
 10. Förlorad värdetid
  Tid som spenderas på att underhålla, reparera eller administrera bilen kan ses som en förlorad värdetid.
 11. Försäljningskostnader
  Om och när du säljer bilen kan det finnas kostnader för att annonsera den, förbereda den för försäljning eller för att handla in den på en annan bil.
 12. Eventuell ränta och amortering

Så mitt råd till både nyblivna körkortsägare och familjer med stora utgifter. Fundera en extra gång på om ni verkligen behöver den där bilen. Går det att åka buss eller cykla? Och spara förutom pengar, även på miljön. Och försök framförallt INTE att ta flera små snabblån och dyra lån utan UC för att finansiera bilen.

Ett lån att amortera är tillräckligt mycket.

Gå upp