Finansiera bilen | Lån eller leasingbil? |

Finansiera bilen

Olika sätt att finansiera bilen

Har du planerat att köpa bil? Då kanske du också har funderat på hur du ska finansiera bilen? Det finns olika alternativ att tillgå vid bilköp. Dels så kan man finansiera bilen genom att köpa den på avbetalning via ett så kallat billån.

Men det går också att låna pengar på andra sätt, till att kunna betala bilen med. Eller så kan man leasa bilen eller ta ett privatlån. Det går till och med att belåna huset för att köpa bilen, ifall att belåningsutrymmet täcker det.

Och det är oftast det mest förmånliga. Iallafall om man redan sitter med en låg ränta.

Billån utan Uc

Du kan ta ett lån utan UC för att finansiera bilen med. Då går det går att finansiera bilen med avbetalning trots betalningsanmärkningar och svag kreditvärdighet, men bilen står inte som säkerhet för lånet. Det blir då ett ”blancolån”. Det har både för- och nackdelar. Betalar du inte lånet, så tar långivaren inte ”tillbaka” bilen och säljer den för att täcka upp lånet och dess kostnader.

Det händer annars, ifall att du tar ett renodlat billån där bilen står som säkerhet. Se bara till att inte ta lån och sedan inte ha råd till det du behöver.

Betala första bilen kontant utan bilfinans

Jag minns då jag tagit körkortet och skulle köpa bil. Min föräldrar vädjade om att jag skulle vänta, eller åtminstone se mig om efter en bil som var billig i drift. Billig bilförsäkring och som drog lite bensin. Ung och tuff som man var, så ville man ju ha det ”värsta”.

Jag extraknäckte och jobbade hårt för att få köpa min drömmars BMW utan att behöva låna pengar till att finansiera bilen med. Och bilen var jättekul att äga och köra. I några månader tills jag insåg hur mycket jag konstant var tvungen att jobba för att ha råd att ha den kvar.

Och då hade jag inte ens ett lån på bilen att amortera.

Dyrt att äga bil även utan bilfinans

  • Bilförsäkring
  • Fordonsskatt
  • Service
  • Oväntade verkstadskostnader
  • Sommar och vinterdäck som slits
  • Eventuell ränta och amortering

Så mitt råd till både nyblivna körkortsägare och familjer med stora utgifter. Fundera en extra gång på om ni verkligen behöver den där bilen. Går det att åka buss eller cykla? Och spara förutom pengar, även på miljön. Och försök framförallt INTE att flera små lån utan Uc för att finansiera ett bilköp.

Ett lån att amortera är tillräckligt mycket.

Gå upp