Att låna pengar går allt snabbare för varje år

Ny metoder leder till snabbare utbetalningar

Det går snabbare att låna för varje år

De senaste åren har möjligheten att låna pengar snabbt ökat enormt! Det handlar inte bara om ett ökat utbud av långivare utan även tekniska innovationer. Utvecklingen är både positiv och negativ för marknaden. På andra sidan utvecklingen står regulatoriska åtgärder för att dämpa antalet högkostnadskrediter, som det oftast handlar om.

Nya metoder leder till snabbare utbetalningar

Under 2022 lanserades möjligheten att få lån med utbetalning via Swish. Det är idag den allra snabbaste betalningsmetoden och där vi ser kortast tid mellan beviljad ansökan och att pengarna är på kontot. De långivare som är först ut med tekniken är Brixo, Merax och Kontantfinans.

Vi på lånutanuc.se kan konstatera att denna nya möjlighet har haft störst inverkan senaste åren och vi ser fram emot hur mycket snabbare det kommer gå att låna pengar i framtiden.

Transparens bland snabba lån

Ytterligare en faktor som har påverkat möjligheten att låna pengar snabbt är den ökade transparensen tack vare webbplatser som jämför lån och snabblån. Även här har innovation bidragit till att det som användare är enklare att urskilja vilka lån som har snabb utbetalning och med vilken metod. Innan möjligheten med Swish behövde man som låntagare ha samma bank som långivaren för att utbetalning skulle ske direkt.

En webbplats som fokuserat på att skapa transparens för den som vill låna pengar snabbt är Comparia.se. De består av ett team finansexperter och redaktör Rebecca Adilsson. Comparia kommenterar utvecklingen och konstaterar att den är viktig.

“Som jämförelsesida har vi ett ansvar att driva utvecklingen försiktigt framåt men generellt tror vi att transparens och utbildning är bra” säger Rebecca.

Risker med att låna pengar snabbt

En snabb utveckling framåt kommer också med risker. Att låna pengar snabbt skapar tyvärr möjligheter att ta dåliga beslut och ett begränsat konsekvenstänk. Ett snabblån har ofta höga räntor och dyra avgifter som kan skapa stora skulder om lånet inte betalas tillbaka.

Det är därav viktigt att du som låntagare har goda grunder till att låna och att du förstår riskerna med hur dyr krediten kan bli. I Sverige finns det regelverk och marknaden regleras av myndigheter men snabb utveckling och nya metoder i kombination med innovation kan göra att regelverket hamnar efter.

Finansiell rådgivare, Skribent at LånutanUC | Website | + posts

Johanna har en lång och bred erfarenhet inom bank och finans. Hon har arbetat som finansiell rådgivare och med lån sedan år 2009 och är författare hos LånutanUC.se sedan år 2021.
Johannas främsta intressen är aktier och valutor.

Gå upp