Undvik betalningsanmärkningar

Alla har säkert glömt bort att betala en faktura någon gång, oavsiktligt eller kanske låtit den vänta tills mer pengar dyker in på på kontot. Att låta bli att betala en faktura i tid kostar extra, i form av påminnelseavgifter och även Inkasso-avgifter om man väntar tillräckligt länge.

Undvik betalningsanmärkningar om misskött kredit

Så länge fakturan inte vandrar längre än till Inkasso så blir det ingen betalningsanmärkning, om det inte handlar om ett lån som har tagits via UC. Förutom att ett skuld kan hamna hos det statliga Kronofogdemyndigheten, så finns det även ett anmärkningsregister hos UC.

Det registret registrerar misskötta krediter. (Om man ansöker lån utan UC så berörs man inte av detta register)

Att få en betalningsanmärkning i UC-s separata register för misskötta krediter, syns inte för företag och privatpersoner som tar en UC, ifall att det inte är ett kreditföretag. Det vill säga någon som lånar ut pengar. Det går att undvika att få betalningsanmärkning hos Kronofogden genom att inte låta fakturan gå längre än till Inkasso.

Men om det är ett lån där UC har tagits vid ansökan så är risken stor att du ändå får en anmärkning hos UC även om skulden ”endast” ligger hos Inkasso. Detta gäller övertrasserade bankkonton, krediter och kreditkort.

När ett lån förfaller i sin helhet till betalning hos Inkasso så är betalningsanmärkningen nära. Så chansa inte med att vänta för länge med betalningen. Att sitta med en registrerad anmärkning de närmsta 3 åren kan ställa till en del problem.

Det går ofta att göra en avbetalningsplan med Inkasso. Sköter men den, så brukar man kunna slippa en onödig anmärkning om misskött kredit.

Gå uppåt