Är det bättre att ta ett nytt lån eller samla de befintliga lånen?

byta eller samla lån

Samlingslån är ett begrepp som många har hört, men egentligen inte riktigt vet innebörden av. Ett samlingslån är någonting som bankerna erbjuder för att hjälpa dig att bli av med dina gamla skulder, lån, inkassoskulder och dyra avbetalningsplaner.

Bank Norwegian, Lendo, Freedom Finance och Zmarta är exempel på långivare som kan hjälpa dig att bli av med de gamla skulderna.

Genom att de ”samlar lånen” åt dig, betyder det att banken ger dig ett lån som är så pass stort att det täcker de övriga skulderna. Sedan betalar banken bort alla skulderna åt dig och du i din tur får en avbetalningsplan av banken till mycket lägre kostnad och ränta. Du får en chans att bli skuldfri år 2022! Det låter bra, men är det bra?

Varför banken vill samla dina lån

Alla banker vill ha nya kunder. De lever ju bland annat, på intäkterna av utlåningsräntan de får in när du lånar pengar. Lån utan UC, snabblån och sms lån är krediter som har högre räntor och kostnader, men de har även korta amorteringsplaner. (Räntan för ett snabblån får idag inte ligga på mer än 39%)

Ofta avbetalar du ett snabblån inom ett par månader, vilket gör att den effektiva ränta blir ganska hög. De större lånen utan säkerhet, det vill säga blancolånen´s ränta ligger

Är det egentligen bättre att ta ett privatlån än ett snabblån?

För att lösa skulder så kan ett blancolån vara ett bra alternativ, du blir av med en bunt amorteringsplaner, samlar de till endast en faktura per månad och får pengar över till annat. Men om du inte har skulder du vill lösa, utan endast behöver ett lån till en tillfällig utgift eller kostnad, är då de större lånen bättre än de små lånen?

Snabblånet har en kort avbetalningstid, varav den effektiva räntan blir hög. Privatlånet har en lägre ränta och lång avbetalningstid, därför bli effektiva räntan lägre. Det innebär att ju längre tid du lägger upp lånet på, desto mer kommer du att få betala i räntekostnader genom åren.

Så om du behöver en litet lån och vet att du kan betala tillbaka det snabbt, inom några veckor så kan det ändå bli billigare att ta ett snabblån istället för ett privatlån med lång amorteringstid. I slutändan bör man även ha i åtanke att man får dra av räntan på deklarationen.

Gå upp