Behöver du ta lån till renovering av bostaden, så är privatlån bra alternativ till att utöka bolånet. Med privatlån, det vill säga lån utan utan säkerhet, kan du låna mellan 10.000 till 600.000 kronor.
Blancolån som renoveringslån
Bostad som redan har full belåning går inte låna upp mer, men då fungerar det med blancolån. Detta lån kräver ingen säkerhet och kan läggas ”ovanpå” bolånet. Om du vill ansöka renoveringslån, kan du kontakta vilken bank som helst , exempelvis några av dessa.
Ansök renoveringslån direkt
Renoveringslån | Belopp | Ränta |
Bank Norwegian | 5000-600.000 kr | 4.99-22.99% |
Zmarta | 5000-600.000 kr | 2.99-33.83% |
Freedom Finance | 5000-600.000 kr | 2.99-29.84% |
Du behöver inte låna pengarna av den bank där du idag har bolånet, eftersom varken bostaden eller någonting annat kommer att utgöra säkerhet. Du behöver därför heller inte ta ut något nytt pantbrev som säkerhet för lånet.
Innehåll
Renoveringslån utan kreditupplysning
Kan man ansöka renoveringslån utan att kreditupplysning måste göras? Svaret är att du kan ansöka flera av renoveringslånen utan att en UC-upplysning görs, via så kallade lån utan UC. Dessa banker gör checken via andra kreditupplysningsförmedlingar, som till exempel Bisnode. Det finns vissa fördelar med att välja dessa långivare som inte tar UC, vilket du kan läsa mer om här hos oss.
Att få lån utan att kreditupplysning görs blir knepigt, eftersom banken på något sätt måste få information om hur det ligger till med din ekonomiska förmåga att betala tillbaka lånet. Det räcker inte med att du själv berättar för banken vilken inkomst du har och om du har betalningsanmärkningar.
Det är inget hinder att få ett renoveringslån, trots att du har betalningsanmärkningar, men villkoren för lånet kan då se annorlunda ut. Därför måste banken kunna avgöra vilken ränta och vilka villkor som ska gälla för ditt lån. Men oavsett ekonomisk bakgrund finns det ofta en chans att få lån till att anlita snickare.
Frågor och svar om renoveringslån
Ja, lägenhet som redan har full belåning går finansiera med privatlån. Det kräver ingen säkerhet och kan läggas utanför bolånet.
Ja du kan låna med än taket på 85% vid köp av bostad, men de övre 15% ingår inte i pantbrevet och tar ingen säkerhet. Därmed blir räntan för de sista 15% av lånet högre än bottenlånet.
Du kan ansöka renoeringslån via privatlån, kreditkort, höja bolån, medlemslån eller sparlån.
Ja, det är just det som är tanken med ett renoveringslån.
Lån till att renovera kan ses som en investering
När du renoverar din bostad så höjer du oftast bostadens värde. Därför kan ett renoveringslån vara en investering och pengar som du har möjlighet att få tillbaka den dagen du sälja huset. Men en renovering kan även vara en bra investering, även om du tänker bo kvar i huset.
Låt säga att du tar ett lån för att renovera pannrummet. Du har en villa som värms upp med vedeldning men saknar ackumulatortank. Där kan en renovering i form att att du förändrar uppvärmingssystemet gör att du sänker vedförbrukningen och på så sätt blir det billigare att värma upp huset. Tar du då ett renoveringslån till denna investering så har den betalat tillbaka sig själv efter en tid.
Renoveringslån utan säkerhet upp till 600.000 kr
Man får belåna sin bostad upp till 85% av bostadens värde, i de fall att din inkomst tillåter det. Men om huset redan är fullbelånat så måste du istället ta lån utan säkerhet, så kallat blancolån för att täcka renoveringskostnaderna. De flesta banker som har lån utan säkerhet (och de är i stort sett alla banker) lånar ut belopp mellan 10.000-600.000 kr.
Det finns några olika alternativ då det gäller att finansiera en renovering. Vilket som passar dig bäst beror på om fastigheten redan är fullt belånad och hur din ekonomi ser ut i övrig.
Har du många registrerade kreditförfrågningar väljer du kanske lån utan UC och har du anmärkningar blir du kanske tvingen att välja ett nischat lån för betalningsanmärkningar.
Alternativ för renoveringsfinansiering
- Utöka bolånet
- Lån utan säkerhet
- Kreditkort
- Medlemslån (via facket)
- Snabblån (rekommenderas ej)
Fördelar och nackdelar med renoveringslån
Som vi lämnade ovan kan det vara en fördel att ta ett renoveringslån, ifall att det höjer bostadens värde, eller om det sänker dina fasta kostnader. Går det inte att utöka bolånet och du inte kan få ett lån utan säkerhet, så kan du också betala renoveringen med ett kreditkort. Har du möjlighet att återbetala krediten inom 2 månader så kan detta till och med vara mer fördelaktigt än att ta ett renoveringslån.
Kostader och ränta vid renoveringskredit
Vilken ränta du får avgörs av den bank du lånar pengar av till din renovering. Räntan kan skilja sig kraftig mellan olika långivare, så det lönar sig att jämföra lånen. Ett lån utan säkerhet ligger idag på räntor mellan 4,99 – 21,95%.
Så ansöker du renoveringslån
Tid som behövs: 6 minuter
Hitta och Ansöka renoveringslån
- Jämför alla renoveringslån (Lån utan säkerhet)
Efter att du valt det lån som lämpar sig bäst för din renovering, väljer du lånebelopp och återbetalningstid.
- Identifiering och signering
Du identifierar dig med Bank-Id och godkänner därmed lånevillkoren
- Pengar på kontot
Renoveringslånet utbetalas från 1-2 dagar