Livet är över, jag kan inte betala mitt lån!

lånutanuc betalning

Det är stor skillnad på kreditupplysning och kreditupplysning

Som många andra har du säkert tagit fel på benämningarna ”kreditupplysning” och ”UC”. Om jag säger att det finns lån utan UC så kanske du säger att det inte är sant, att alla banker måste ta kreditupplysning. Ja så är det säger jag då, men det var ju inte det jag sa. Jag sa att det finns lån utan UC, inte lån utan kreditupplysning. Du förstår fortfarande inte skillnaden, eller hur? Låt mig förklara…

Lågt kreditbetyg ger ofta nej till lån, men du behöver inte ge upp

Den som febrilt scannar Google efter söktermen ”lån utan uc” och lån utan kreditupplysning är kanske en person som har varit till banken och fått ett blankt nej på sin låneansökan på grund av att kreditvärdigheten var för svag. Det kanske gäller dig? Det kan till exempel bero på många kreditförfrågningar, eller betalningsanmärkningar.

Sanningen är att ett lågt kreditbetyg inte ger lån någonstans, MEN, man har olika kreditbetyg hos olika kreditupplysningföretag. Vissa banker tar UC, vissa banker tar inte UC. MEN (igen) de lån som inte tar UC, tar kreditupplysning på annat håll.

Mobilllån och smslån är exempel på sådana banker där man kan ansöka om lån utan uc. Du är fortfarande förvirrad eller hur? Faktum är att alla banker och långivare tar en kreditupplysning, vilket är lagstadgat att de måste. Man får inte låna ut pengar till någon utan att ha gjort en undersökning om låntagarens ekonomiska situation.

Relaterat: Kreditupplysning vid billån

Benämningen lån utan UC handlar inte om att ta en kreditupplysning eller inte, utan om vilken sorts kreditupplysning som tas, om det är via UC eller något annat kreditupplysningsbolag.

Johanna Norberg | LånutanUC.se

Du kan inte gömma din betalningsanmärkning

Letar du sms lån utan Uc på grund av att du har en betalningsanmärkning? Oavsett vilket upplysningsföretag som används så ser alla att du har en eller flera betalningsanmärkningar och/eller skuldsaldo hos Kronofogden. Det går inte att gömma betalninganmärkningarna någonstans. Det enda undantaget är de betalningsanmärkningarna som uppstår om man missköter en kredit eller ett kontokort. Detta är en typ av anmärkning som endast UC visar och registrerar och en benämning som endast används och registeras av de företag som själva använder UC. Bisnode och Creditsafe har inte detta.

Alla betalningsanmärkningar syns inte

Denna anmärkning om misskött kredit kan endast ses i en kreditupplysning gjord via Upplysningsentralen och kan också bara ses utav ett finansinstitut, bank eller långivare som gör en kreditupplysning. Hyresvärden, Telia eller andra kan inte se denna anmärkning i upplysningsrapporten.

Trots att man sitter på en betalningsanmärkning så finns det ändå chanser att få låna pengar hos en del långivare även om de tar UC eller använder sig av Creditsafe annan kreditupplysning. Innan man funderar på att ta ett lån med betalningsanmärkningar, bör man fundera över om den ekonomiska situationen klarar av de krav som kommer att ställas inför framtiden. Har jag råd att amortera ett fast belopp varje månad?

LåutanUC.se

Obetald kredit avslutas snabbt

Om det inte finns pengar så att det räcker idag, finns det då det nästa månad? När man har tecknat ett avtal och fått ett lån utbetalat så har man förbundit sig att fullfölja detta. Banker är inte lika medgörliga som andra och om man ligger några dagar efter med betalningen är de snabba att påminna om det. Banker är också snabbare än andra företag med att säga upp krediten om inte inbetalningarna sköts i tid och det är lättare att dra på sig en ny betalningsanmärkning på grund av ett lån eller kredit än en annan skuld.

Livet är över, jag kan inte betala mitt lån!

Så hur gör man då om man inte kan betala sitt lån som man har tecknat känner att man inte kan betala i tid? Är det raka vägen till utmätning? Naturligtvis är det inte så. Alla går att förhandla med, även långivare och t.o.m snabblån trots att man kan läsa om hur aggressiva de är i sin återbetalningsspolicy, att de kör med ockermetoder, etc. Riktigt så illa är det faktiskt inte. Bakom varje företag sitter en människa och i varje människa sitter ett hjärta. Och det ligger i allas intresse att du ska kunna betala. Dels för att företaget vill ha tillbaka sina pengar så snart som möjligt och dels för att de vill att du ska återkomma som nöjd kund.

Be om avbetalningsplan och betalningsfri månad

Upptäcker du att det inte kommer att finnas en chans i världen att du ska kunna betala på lånet en månad, så är prio ett att kontakta långivaren. Även om det är ett smslån och det står i deras villkor att de inte går med på förlängningar eller avbetalningar så gör de allra flesta det, men du får räkna med att räntan tickar på och kostnaden för lånet naturligtvis kommer att bli högre med ett senare återbetalningsdatum.

Inkasso ger ingen prick

När du kontaktar banken kan du antingen få ett ja eller ett nej. Har du kontaktat dem i god tid så bör skulden inte ha hunnit hamna hos Inkasso, men ingen fara på taket. Ligger skulden hos Inkasso så betyder det inte så mycket mer än att du får några dagar extra att spela med men att det tillkommit en inkassokostnad på skulden. Den är oftast 180 kr. Du har inte fått någon betalningsanmärkning på grund av att lånet hamnat hos Inkasso!

Banken tjänar ibland på Inkasso

Fanns det inte utrymme att förhandla om senare återbetalnings direkt hos långivaren så går det nästan alltid hos Inkasso. Det är deras chans att tjäna pengar. De vill gärna lägga upp en avbetalningsplan åt dig eftersom de då kan ta ut en uppläggningsavgift per månad du vill betala. Sedan så blir räntan ofta några procent högre då skulden ligger hos Inkasso. Många gånger så är det långivaren själva som är sin egen inkasso.

Konsekenser av att låna utan UC

Ingen framsida som inte har en baksida heter det ju. Så vad kan konsekvenserna bli utav att ständigt hålla sig till lån som inte tar kreditupplysning från UC? Även om det inte är olagligt på något sätt så känns det nästan lite som att man undanhåller information när man nyttjar lån utan UC. Detta är naturligtvis inte ditt fel. Låntagaren kan ju inte styra över vilket kreditupplysningsföretag en långivare vill använda sig av. Fördelarna med att ta lån utan UC är ju många, det har vi redan nämnt. Den konsekvens som kan uppstå är gentemot dig själv. Man kan lätt lura sin sig själv i en skuldfälla om ett lån är lätt att få och kontrollerna vaga.

Det börjar med räntefritt lån hos ett smslån och sedan lockas man av ett till och ett till. Till slut kanske man står där med 10 obetalada smslån och en stor skuld som tickar på med hög ränta. Då kanske du går till banken för att ta ett större lån. Banken vet ju inte att du har en hel hög med smslån i bakfickan. Eftersom det inte syns någonstans, inte heller i bankens upplysning från UC att du har ansökt och fått utbetalt massor av smslån så lånar de glatt ut ytterligare lån utan säkerhet, på ett par hundra tusen. Det lånet hade du egentligen tänkt använda till att lösa dina smslån, men så dök ett ypperligt tillfälle upp att göra en fin affär på en bil och då var banklånet nära tillhands. Och nu börjar problemen på riktigt.

Smslånets baksida börjar visa sig i form av betalningsanmärkningar och skuldsaldon hos Kronofogden. Banklånet sägs upp på grund av bristande betalning och ovanpå betalningsanmärkningarna från Kronofogden läggs anmärkning om missbrukad kredit hos UC. Nu är det lätt att skylla på smslåneföretagen, men att en långivare skulle stå till svars för att du inte betalar dina skulder och tar ansvar för din ekonomi är inte riktigt rättvist. Ingen tvingade dig att ta det första lånet och inte heller det andra. Eller det hos banken. Tänk dig hela situationen från det andra hållet.

Låt oss säga att det börjar med ett banklån. Du lånade 150.000 kronor hos Swedbank för att inreda nya lägenheten, köpa en bil och nya tapeter. Plötsligt blir du sjukskriven och inkomsten räcker inte till att amortera på lånet. Du går till banken och ber om att få höja eller frysa lånet men de säger nej då du inte längre har en inkomst och inte heller skött inbetalningarna i tid. Nästa bank säger också nej. I sin UC kan de se att du redan har ett lån hos Swedbank. De kan också se att du inte har avbetalat detta på ett par månader och vill inte bevilja dig ytterligare lån. Så ser du reklamen om smslån. Nu med högre belopp. Låna upp till 50.ooo kr utan UC. Du testar och det går vägen. 50.000 kr räcker precis för att lösa det som är kvar av lånet hos Swedbank.

Sms-lån på sms lån…

Dock hann skulden hamna hos Inkasso och du har redan fått en prick i missbruksregistret hos UC. Dock ingen betalningsanmärkning hos Kronofogden då smslånet hjälpte till att lösa banklånet i tid innan utslag. Så var du skuldfri, tack vare smslånet. Men vänta, de där 50.000 kr som du fick låna utan UC ska ju också betalas tillbaka. Eftersom bankerna säger nej nu då du har en anmärkning om missbrukad kredit hos UC så blir det till slut fler smslån, de ser ju inte dessa anmärkningar i sina kreditupplysningar då dessa tillhör ett annat bolag. Och det var inte så lätt att leva på sjukbidrag och amortera på ett lån. Men de visste du ju innan, skulden har bara flyttats fram en stund men kvarstår. Och så var hjulet i rullning.

Nysta upp lånhärvan

För den som redan sitter i en lånhärva kan det kännas hopplöst att ta sig ut. Räntorna skjuter iväg så fort att varje avbetalning varken gör från eller till. Oavsett antalet lån som släpar efter och oavsett skuldbelopp så finns det alltid något man kan göra. Många ser inte ljuset i tunneln och tappar till slut livsgnistan och släpper allt att förfalla till Kronofogden. För att orka ta sig kraft att ordna upp sin ekonomi så krävs en stark vilja och information om hur man går till väga. Börja med att försöka samla ihop ALLA räkningar, både originalfakturor och inkassobrev och matcha ihop vilka som tillhör varandra. Hittar du inte en faktura så ring eller maila och be om en kopia. Sen gäller det att försöka stoppa räntorna och det är inte alls en omöjlighet. Många inkassobolag är samarbetsvilliga att hjälpa dig och kan ibland både frysa räntan och vid gamla och stora skulder till och med avskriva räntan ifall att du kan betala ursprungsbeloppet.

Gå upp