Lånevillkor vid låneavtal
Lånevillkor ska alltid läsas och begrundas och du ska förstå innebörden, innan du skriver på ett låneavtal. Ofta hoppar man över att läsa det finstilta, men texten i villkoren som står där, är enligt lag utformad för kundens bästa och är därför viktig för dig att förstå.
Så det är viktigt att läsa igenom all text, för att veta vad det är man godkänner. Gör detta innan du bestämt dig för att du ska låna pengar oavsett om du lånar av GF Money, Kundfinans eller annat snabblån.
Om du skriver på ett avtal utan att ha läst lånevillkoren, så är det upp till dig och på eget ansvar. Det går inte att i efterhand reklamera eller hävda något annat än det som står i lånevillkoren, efter att du har satt din signatur på det.
Påskrivet avtal betyder att du har godkänt lånevillkoren!
Lånevillkorens utformande
Ett lånevillkor kan utformas på olika sätt. Men ska alltid innehålla så mycket information som behövs för att du ska förstå innebörden men vad det är du signerar. Viktiga uppgifter såsom lånets totala kostnader och ränta måste finnas med. Likaså hur lång avtalstiden är, det vill säga när du har betalat klart på lånet och är skuldfri.
I lånevillkoren ska anges vad som händer ifall att du inte betalar tillbaka lånet. Hur stor är inkassokostnader? Vilken ränta tar din långivare ut i dröjsmålsränta? Sådana saker är viktigt att du blivit informerad om.
Kontakta kundtjänst vid oklarheter
Tycker du att lånevillkoren och finanstermer är luddiga och svåra att förstå? Då ska du kontakta kundtjänst och be dem förklara tydligt för dig så att du verkligen förstår. Även detta måste du göra INNAN du tecknar lånet.
Du kan ringa eller mail kundtjänst och be om att få villkoren förklarade på ett lättare sätt. Det kanske är extra viktigt om du ansöker om ett lån utan UC där räntan är lite dyrare.
Dina rättigheter vid tvist
Om du under låneavtalets gång tycker att något är fel. Du kanske plötsligt inser att det blev dyrare eller vad du hade räknat med, eller anser att du har rätt till en betalningsfri månad. Då är det texten i lånevillkoren som avgör vad som är rätt och fel. Hamnar ni en tvist, där ärendet tas till en domstol så är det vad som står i lånevillkoren som gäller.
Står det i det finstilta i lånevillkoren, att du t.e.x ska betala en hög dröjsmålsränta, då är det vad du godkände då du skrev på avtalet. Du kan inte komma i efterhand och säga att du tycker att räntan är för hög.
Relaterade artiklar