Låneskydd

låneskydd vid arbetslöshet

Låneskydd försäkrar ditt lån

Ett låneskydd eller låneskyddsförsäkring som det också kallas, är bra att teckna när man ska låna pengar. Försäkringen tar hand om dina lånekostnader om något skulle hända. Om du till exempel skulle bli arbetslös.

Utan inkomst kan det bli svårt att amortera lån och där går låneskyddsförsäkringen in och betalar ditt lån när du inte har möjlighet.

Med ett låneskydd så skyddar du dig och din familj

Situationer när låneskyddet kan gå in och betala är om du till exempel blir:

  • Arbetslös
  • Sjukskriven
  • Avliden

Olika låneskyddsförsäkringar

Det finns olika typer av låneskyddsförsäkringar, beroende på vilken bank, lån och behov man har. SBAB till exempel, har två olika benämnda: ”låneskydd inkomst och låneskydd liv”.

Lån utan UC brukar inte erbjuda låneskydd då det handlar om så korta återbetalningsperioder.

Precis som det låter på namnet så skyddar dig försäkringarna ifall att något händer med din inkomst, eller med ditt liv, om du avlider.

Exempel låneskydd inkomst: Du blir ofrivilligt arbetslös eller sjukskriven på grund av plötslig oförutsedd händelse. Du kanske blir utbränd eller helt enkelt bara sägs upp från arbetsplatsen på grund av platsbrist. SBSB-s lånförsäkring går då efter 30 dagar in och betalar din amorteringar och räntor 18 månader (eller kortare – till det ordnar upp sig) Maxbelopp 15.000 kr/månad.

Villkor & Beräkning låneskydd

  • Ålder 18-64 år
  • Lån hos SBAB
  • Frisk och fullt arbetsför vid lånets tecknande
  • Skriven i Sverige (Identifiering med svensk ID-handling)

Din ålder och lånekostnad bestämmer hur stor försäkringspremien blir varje månad. Exempel: Du är mellan 36 och 40 år och betalar en premie om 149 kr/mån plus 3,72% av lånebeloppets kostnad.

Sjukförsäkring och livförsäkring kan också ha låneskydd

Det är inte säkert att du behöver teckna ett låneskydd av din långivare. I vissa sjuk och livförsäkringar ingår ersättning som motsvarar låneskyddet. Kontakta ditt försäkringsbolag innan du tecknar så du inte blir dubbelförsäkrad.

Gå upp