Vanliga frågor om att låna pengar

När och vart kan man ansöka om lån?

De går att ansöka om lån när som helst på dygnets 24 timmar. Ett onlinelån håller alltid sin webbplats öppen för att ta emot ansökan. Nedan ser du till exempel alla lån utan UC som finns i Sverige.

Alla dessa håller öppet dygnet runt. Hos nästan alla långivare får du svar direkt på skärmen då du ansöker lånet. Ifall att du inte kan få svar direkt, utan ansökan måste gå igenom en manuell prövning så får du besked under de öppentider kundtjänst har öppet.

En manuell prövning på låneansökan kan bli aktuell ifall att t.e.x den deklarerade inkomsten inte överensstämmer med den uppgivna inkomsten vid ansökan. Det kan också bero på att den senast deklarationen inte har registrerats i kreditupplysningssystemen ännu och man behöver komplettera dem manuellt. Eftersom att låneansökan signeras med BankID så är processen färdig, efter att man klickat på ”skicka”.

Legitimiering

Vid låneansökan så måste legitimering och signering göras direkt online. Detta kan göras på 3 olika sätt

  1. BankID
  2. Instantor
  3. Nordea personkonto

Lånevillkor

  • 18 år
  • Sakna skuldsaldo hos Kronofogden
  • Svensk adress och personnummer
  • Svenskt bankkonto

Varför blir det avslag på låneansökan?

Vid låneansökan så gör en kreditprövning i någon form. Långivaren vara ett snabblån men ändå ta en kreditupplysning via Bisnode eller Creditsafe. Det kan vara svårt att få låna med svag kreditvärdighet.

Ångerfrist

Om man ångrar att man ingick låneavtal så går detta att häva. Genom att skicka ett mail till långivaren, inom 14 dagar från att avtalet signerades med BankID, så hävs lånet.

När lånet ångras/hävs så återbetalas genast hela lånebeloppet, tillsammans med ränta fram till återbetalningsdagen.

Du kan läsa mer om smslån i vårt artikel-arkiv om smslån. Det finns många fler frågor man kan ställa sig vad gäller lån, tex varför ska man låna utan uc?

Gå upp