Om snabba lån

Smslån eller sms lån?

Det innebär snabba lån

Snabblån har varit populära över 15 år, men har höga kostnader och har ställt till med problem för många. Den stora utlåningen har nu slutligen medfört att det äntligen har införts nya regler för snabblån. 1 september 2018 infördes de nya reglerna angående små krediter och lån med hög ränta. Dessa lån som många kallar för ockerräntor och lånen kallar man numera högkostnadskrediter.

De risker som finns för överskuldsättning i Sverige begränsas också för de här små lånen med ett räntetak. Om du har svårt att hantera din ekonomi så ska du i första hand inte kasta dig in på högkostnadskrediter. Istället bör du kontakta en skuldrådgivare i din kommun. Du kan läsa mer om detta hos Konsumentverket eller kontakta din kommun för rådgivning och hjälp med din ekonomi.

Lån utan UC har en Maxränta på 39.5%

Den maximala räntan för en högkostnadskredit är i dagsläget 39.5% och det påverkas bland annat av den aktuella reporäntan vi har i Sverige. Det går även att se vilken årsränta och likaså effektiv ränta som tillkommer lånet genom att se aktuell reporänta. De totala kostnaderna för lånet visas slutligen när du signerar låneavtalet, innan du ansöker lånet.

Om du exempelvis ansöker en högkostnadskredit, så framgår det alltid på bankens sida att det är just en högkostnadskredit. En varningstriangel ger en notis om att detta är ett lån som kostar mer än vanliga banklån.

Vart är det lättast att få låna pengar Online?

Många av dessa snabblån och smslån och likaså banker där du kan låna utan UC och med många förfrågningar beviljar oftast lån dygnet runt.

  • Oavsett dag och tid på dygnet, så kan du enklare göra en låneansökan än att åka in till banken. Det spelar alltså ingen roll vilken tid på dygnet du ansöker.
  • Bankerna håller alltid öppet.
  • Till skillnad från bankkontoret så får du även utbetalnings direkt, eller samma dag.

Det är inte ovanligt med helgutbetalning och hos flesta av långivarna kan du låna pengar via helglån både på lördagar och söndagar. Du kan faktiskt till och med få utbetalningav lån på röda dagar som julafton samt nyårsafton. Det är till exempel enklare att nå snabblån än blancolån.


Du kan:

  • Få låna pengar trots många kreditförfrågningar
  • Låna pengar med låg kreditvärdighet
  • Få utbetalning direkt

Snabblån gör utbetalning dygnet runt

Stora lån utan säkerhet och privatlån är mer restriktiva än snabblån och har begränsat utbetalningarna till vardagar. Men Smslån och snabblån gör däremot utbetalning dygnet runt! Detta medför naturligtvis en större risk att du tar förhastade beslut. Tänk noga igenom om du verkligen behöver lånet under helgen. Ska pengarna gå till ett krogbesök eller handla på stan och är det ett nödvändigt inköp?

Bör man låna pengar utan UC om bufferten tagit slut?

Det som lockar mest med lån utan UC är ju allt annat än ränta, för räntan är ofta hög. Den ränta du får för de större blancolånen är betydligt lägre, även om det är absolut billigast att belåna en fastighet. Trots det föredrar många ändå den enkelheten som ett lån utan UC har.

Faran med att ta ett snabblån om bufferten har tagit slut är risken att inte kunna betala tillbaka. Ett obetalt lån kan leda till betalningsanmärkningar, vilket kan försämra din livskvalitet under många år framöver.

Snabbt Akuta behov av lån vid ekonomisk knipa

Som privatperson kan man till slut hamna i en ekonomisk knipa. Om detta sker, av plötsliga och oförutsägbara omständigheter, behöver man kanske komma över akuta pengar för att lösa situationen. Vi är till exempel många som saknar de undanstoppade kontanta medel som erfordras. Likaså saknar många att göra en budget. Faktum är att detta gör att problemet är väldigt utbrett. Om bufferten är slut vänder man sig slutligen många gånger istället till en bank för att låna pengar online.

Bör man då välja ett kreditlån, banklån eller till exempel ett snabblån och lån utan UC? Det är ofta de ekonomiska förutsättningarna och kreditbetyget som slutligen väljer vilket lån det blir. Och har man ett lågt kreditbetyg så kanske valet måste falla på just snabblån, om alla andra långivare nekat ett lån.

Leta banker som beviljar flest lån

lån med högst beviljandegrad
Lån utan UC har ofta högst beviljandegrad

Många svenskar lever från lön till lön med en väldigt liten summa (om ens någon) undanlagd som en slags buffert. Tänk dig till exempel att olyckan plötsligt är framme och du kanske du förlorar inkomst på grund av att du inte kan arbeta. Det kan vid sidan om detta också hända att en oförutsedd räkning plötsligt dimper ner i brevlådan. Faktum är att det kan vara svårt att se en lösning på den situation som har uppkommit.

Det är vanligt att man exempelvis letar upp en bank för att utöka sitt lån eller ta ett nytt lån och låna mer pengar. Det är också vanligt att man i en ekonomisk trängd situation, får smärre panik och börjar leta krediter hejvilt. Om du behöver låna pengar så ska du inte ta förhastade beslut.

Det är bättre att gå direkt på de banker som beviljar flest lån, ifall att man inte har ett högt kreditbetyg. Det är då ingen större mening att ödsla tid och kreditupplysningar på att försöka få ett billigare lån via ett privatlån. Om du redan på förhand vet att banken kommer att säga nej till lån, ansök inte lånet, utan vänd dig direkt till långivare som beviljar flest lån.

Dåliga kreditvärdighet som ursäkt för att snabblån

Med dåliga kreditbetyg sitter man ofta till slut med ett snabblån, en av de långivare som beviljar flest lån. De lån som har lägst ränta och hög beviljandegrad ska du naturligtvis välja i första hand, om det är möjligt. Och jämföra lånens kostnader och villkor i lugn och ro innan du klickar på ”Ansök”. Lån utan UC med högst beviljandegrad är de långivare via smslån och snabblån, som beviljar flest lån till den som har en sämre kreditvärdighet än vanligt och som du nu redan vet, så är dessa lån dyrare.

Låna pengar med många förfrågningar

Lån utan UC går ofta under namn som snabblån, smslån och mikrolån. UC är en förkortning för Upplysningscentralen, vilket faktiskt är Sveriges största kreditupplysningsföretag.

När du ansöker de här små lånen som snabblån och smslån, gör långivaren eller banken du lånar pengar hos ingen kreditupplysning via UC (Upplysningscentralen). Det innebär till exempel att du kan låna smslån och snabblån utan UC via andra kreditupplysningsföretag. Det finns flera andra, till exempel Creditsafe/Bisnode som gör en enklare kreditupplysning utan att kreditupplysningen registrerar en förfrågning i deras register.

Många UC-Förfrågningar kan sänka ditt kreditbetyg

Att få för många förfrågningar sänker faktiskt till slut ditt kreditbetyg. Detta framgår även på UC-s hemsida, att göra många förfrågningar inte är bra. Varje gång du ansöker om ett lån via UC, så kommer du till att få ännu en registrerad förfrågning. Detta är ett sätt för UC att visa och markera ”Du är en person som frekvent ansöker lån” och en varningssignal om att du inte är kreditvärdig.

Ansöka många lån är naturligtvis aldrig bra. Kreditbetyget minskar för varje kreditansökan du gör och det tar slutligen 12 månader innan dina förfrågningar raderas från UC-s register. Så undvik onödiga UC-förfrågningar som kan sänka till kreditbetyg.

Det krävs mindre inkomstkrav för att få små lån

Lån och sms lån utan UC har som vi nämnt, många gånger lägre krav än stora banker. Det beror dels på att banken inte gör någon kreditupplysning från Upplysningscentralen och därför inte tar hänsyn till antalet gjorda förfrågningar. En annan anledning till att lån utan UC är lättare att få, är att det inte krävs stor inkomst för att få små lån. Långivaren behöver exempelvis inte ta lika stor säkerhet för ett lån på 5.000 kr eller 30.000 kr, som ett större privatlån på 300.000 kr.

Snabblån har lägst inkomstkrav

Vill du köpa ett hus för 10 miljoner kronor så krävs att du har en väldig stor inkomst. Om du däremot vill ha ett blancolån kan det räcka med en medellön. För att då snabblån, som har lägst inkomstkrav kan det räcka med en inkomst på 10.000 kr i månaden eller till och lägre inkomst, beroende av hur lågt belopp du vill låna.

Låna utan UC med betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden

Att få lån med betalningsanmärkningar eller en bli beviljad ett lån med befintliga skulder hos Kronofogden är oftast inte ett problem så länge inte skulderna skapat ett skuldsaldo. Då kan man ofta bli beviljad lån. Du kan få lån utan UC trots betalningsanmärkningar från kronofogden.

Många har möjlighet att få ett lån utan UC beviljat, även om kreditbetyget är lågt och det finns registrerade betalningsanmärkningar. Det är däremot så gott som omöjligt att få ett lån, inte ens ett litet lån utan UC om du har ett skuldsaldo hos Kronofogden.

Skillnaden mellan lån utan UC och UC

Lånabelopp upp till 50.000 kr är inga problem att ansöka utan UC och det finns faktiskt över 40 svenska långivare och banker som inte gör kreditprövning via UC. Varför ska man då välja något annat lån undrar du kanske? Skillnaden är naturligtvis den totala kostnaderna för lånet.

Välja snabblån är alltid dyrare än blancolån. Det är en av anledningarna till att många faktiskt hellre väljer andra alternativ som blancolån och privatlån när det är dags att låna pengar, trots att det handlar om små lån. Man vill ju ha billiga lån och att ett lån i slutändan ska kosta så lite som möjligt.

Problemet med de billiga lånen är att de ofta inte erbjuder så små belopp som man vill låna. De flesta storbanker har minimilån på 10.000 kr. Undantag finns dock och exempelvis Bank Norwegian ger mindre lån till låg ränta. Där kan du ansöka från 5000 kr trots att det heter blancolån och inte ett snabblån.

Lån utan UC är inte alltid lättare

Ta lån utan UC är absolut generellt enklare än att få ett snabblån som inte gör UC. Inte alltid. Vissa gånger och hos vissa banker så kan slutligen ett lån som tar UC vara lättare att få. Detta gäller inte alla banker. De nischade långivarna till exempel, har specialiserat sig på låntagare med låg kreditvärdighet. Har du upprepade gånger fått nej på din låneansökan av alla banker som inte tar UC?

Och du har inte redan testat ett UC-lån, då du är rädd att förfrågningarna ska ställa till problem? Kolla då in de lättare lånen som tar UC. I slutändan så är det ju inte kreditupplysningen som avgör vilket lån du ska välja, utan om lånet kan kan bevilja just dig en kredit eller inte.

Gå upp