Kriget i Ukraina kan påverkar din ekonomi

Din ekonomi påverkas av Ukraina-kriget

Om man redan lever över sina tillgångar och lånar pengar för att få livspusslet att gå ihop, då kommer det att bli ännu kämpigare nu p.g.a kriget mellan Ukraina och Ryssland.

Priserna ökar på grund av kriget

Många livsavgörande vardagsutgifter blir automatiskt dyrare. Först ut var bensinpriserna, vilka ökade till över 20 kr redan igår.

Kommer utlåningen nu att öka då allt blir dyrare? Svaret är troligtvis ja. Utan bensin kommer vi inte till arbetet och utan arbete får vi ingen lön. Det risker att bli en ond spiral i en lånefälla som kanske redan finns där.

Välj inte de dyraste lånen

Självklart ska man inte välja de dyrare lånen, ifall att det finns alternativ. Istället för en dyr bankkredit, eller kortkredit så är lån billigare. Snabblån och sms lån utan UC är välkänt dyrast, men tyvärr finns det inga enkla val för alla. Om man har betalningsanmärkningar eller svag kreditvärdighet, måste man kanske ”ta det lån som erbjuds”.

Så hur gör man egentligen, så pengarna inte räcker till utgifterna. Ska man låta skulderna förfalla till Kronofogden och förlora lägenheten, eller ta ett dyrare lån? Bank Norwegian, Swedbank och storbankernas räntor är lägre än snabblånen, men framför allt Swedbank har väldigt höga krav på kreditvärdighet (Bank Norwegian är ”snällare” trots att de tar UC).

Vad tycker du som inte sitter i detta krisläge och inte har behov av att låna pengar. Kan du låna ut dina pengar till de som inte kan få lån då banken säger nej? Eller får de tillåtelse att ta ett snabblån?

Gå upp