Inflation

inflation

INFLATION betydelse

Inflation betyder att pengarna blir mindre värda, eller de saker vi köper blir dyrare. Detta mäts genom hur snabbt KPI stiger. Hög inflation leder ofta till återhållsamma investeringar. Oljekriserna år 1973 och 1979 påverkade ekonomin och ökade inflationen. Frågan är vad som kommer att hända efter Coronakrisen?

Inflationens påverkan på priserna

Om det blir dyrare att handla i andra länder, så blir det dyrare att importera. Då blir det även högre priser här i Sverige. Det gör således att pengarna blir mindre värda.
Om efterfrågan är större än utbudet under en lång tid, så uppstår en okontrollerad inflation.

1995 tog Sveriges riksbank ett inflationsmål på 2% och vi har sedan dess legat på en låg nivå.

SCB samlar information för inflation

Statistiska centralbyrån samlar in prisuppgifter på sådant som vi använder och köper.

Du brukar säkert skaka på huvudets när SCB ringer, men faktum är att de är väldigt viktiga för bland annat Sveriges ekonomi och inflation och de arbetar på uppdrag av staten.

Så det är viktigt att svara i telefonen när de ringer.

Konsumentprisindex – KPI

När SCB sammanställer informationen de samlar in, så får de ut uppgifter om människors ekonomi och vad det kostar att leva i Sverige genom åren. På så sätt räknas KPI ut (Konsumentprisindex) och används vid beräkning av bland annat Inflationen.

Inflation och lån

Att låna pengar under inflation kan bli väldigt dyrt. Eftersom varorna blir dyrare blir även låneräntan högre. Lånet blir dessutom mindre värt under hög inflation. Högkostnadskrediter såsom lån utan UC har dock ett räntetak och kan aldrig överstiga 39%.

Gå upp
Optimized with PageSpeed Ninja