Pengar & Valuta

pengar
Pengar, eller valuta är namnet på ett betalmedel och  i Sverige är våra pengar svenska kronor. Dessa svenska kronor består av mynt och sedlar i olika valörer. I dagsläget är följande mynt och sedlar giltiga i Sverige: 1-krona, 2-krona, 5-krona, 10-krona, samt 20-kronorssedel, 50-kronorssedel, 100-kronorssedel, 200-kronorssedel,  500-kronorssedel och 1000-kronorssedel.

Pengar

I vardagstal kallar vi ofta pengar för kontanter. Kontanter kan användas fysiskt instoppade t.e.x i en plånbok eller fickan, förvaras i en byrålåda eller en spargris. Det vanligast idag är pengarna flödar elektroniskt, eller digitalt. Vi kan använda pengar för att betala saker online, utbetalning av lån, swish,m.m

Vi använder pengar när vi köper och säljer saker. Och man inte har några pengar så måste man jobba för att tjäna pengar att kunna handla för. Har man inte pengar så kan man låna pengar.

Pengar kan användas som

  • betalningsmedel
  • värdelagring
  • värderingssystem
Pengar är en fråga om fyrtal utan aber, ett medium, en enhet, en standard, ett lager, vilket betyder ”pengar fungerar som ett medium för utbyte, en ekonomisk enhet, en standard för betalning och som ett sätt att lagra värde på”

Valuta

Några av världens mest använda valutor i störst ordning

Rank Valuta Symbol
1
 Amerikansk dollar
USD ($)
2
 Euro
EUR (€)
3
 Japansk yen
JPY (¥)
4
 Pound sterling
GBP (£)
5
 Australisk dollar
AUD ($)
6
 Schweizisk franc
CHF (Fr)
7
 Kanadensisk dollar
CAD ($)
8
 Mexikansk peso
MXN ($)
9
 Kinesisk yuan
CNY (¥)
10
 Nyzeeländsk dollar
NZD ($)
11
 Svensk krona
SEK (kr)
12
 Rysk rubel
RUB (₽)
13
 Hong Kong dollar
HKD ($)
14
 Singaporiansk dollar
SGD ($)
15
 Turkisk lira
TRY (₺)