Konsumtionslån – När man får låna till vad man vill

thumbnail

Konsumtionslånet utan säkerhet
Lån till vad man vill

Konsumtionslån är de vanligaste lån vi har i Sverige. Som namnet antyder så kan pengarna användas till konsumtion. Det innebär att när du använder lånet, kanske inget finns kvar då pengarna är slut. Förutom en skuld till banken. Det finns en uppsjö av enkla konsumtionslån.

Svenska konsumtionslån

Belopp:
Villkor:
Visa fler lån

Faran med konsumtionslånen

Det största faran med konsumtionslånen (även kallad blancolån) är att det är enkla lån, att man kan ta lån till vad man vill och att inte kunna betala tillbaka lånet och försätta sig i en skuldsituation man inte kommer ur. När man ansöker ett lån för att använda till vardagsutgifter, resor och saker man kanske inte egentligen behöver, så ligger man illa till.

Det bästa är naturligtvis att först spara pengar till det man vill ha och sedan köpa.Nu fungerar det sällan så i vårt samhälle. Vi orkar inte vänta och lånar gärna pengar till att direkt kunna köpa det vi vill ha.

Olika sorts konsumtionslån

Det finns massor av konsumtionslån exempelvis Resurs Bank. Lånen finns i olika produkter som t.ex:

Konsumtionslån utan säkerhet

Eftersom man kan ta lån till vad man vill, och inte lämnar säkerhet när man ansöker ett konsumtionslån, så har banken ingen säkerhet för lånet om du inte kan betala. Det innebär inte att Kronofogden inte kan hämta någonting hemma hos dig vid en utmätning, utan tvärtom.

Har du en skuld utan säkerhet, som ett konsumtionslån, så kan en indrivare ta vad som helst. Det enda som är säkrat är saker som en pantsättning till någon annan.

Ett bolån till exempel, där har den bank som lånat ut pengarna till fastigheten säkrat sina pengar i bostaden. Dock är den bara säkrat till den summa banken har lånat ut pengar till. Har du ett bolån på 500.000 kr, men huset är värt mer så kan Kronofogden sälja huset och ta överskottet till andra skulder.

Lån till vad man vill, som till nöjen och shopping

Att låna pengar utan säkerhet till nöjen är egentligen bara dumt. Du kommer att ha kul en stund, men sedan kommer baksmällan, då lånet ska betalas tillbaka. Ändå är konsumtionslånet det mest vanliga lånet  vi har i Sverige idag. Vi lånar oftast till nöjen, shopping och resor.

Har du själv några konsumtionslån?

Gå uppåt