Glöm UC – långivare kan göra upplysningar hos andra företag

thumbnail

Upplysningar kan spela roll. Ibland kan man som privatperson hamna i en ekonomisk knipa. När så sker till följd av plötsliga och oförutsägbara omständigheter, behöver man ofta komma över lite extra pengar för att lösa situationen. Problemet är dock att många saknar de undanstoppade kontanta medel som erfordras.

Många svenskar lever nämligen från lön till lön och har en väldigt liten summa (om ens någon) undanlagd som en slags buffert.

När olyckan plötsligt är framme och du förlorar inkomst på grund av att du inte kan arbeta, eller om en oförutsedd räkning plötsligt dimper ner i brevlådan, kan det därför vara svårt att se en lösning på den situation som har uppkommit. Det är då vanligt att man i smärre panik börjar söka efter lån utan uc kreditkoll.

Detta behöver dock inte vara den enda utvägen. Och det kan vara svårt att få låna pengar i den situationen.

Möjligt att låna pengar utan upplysningar hos UC

Ja, du läste rätt – det går faktiskt att ansöka om lån utan att en kreditupplysning behöver göras via UC. Det finns nämligen flera långivare på marknaden som använder sig av andra upplysningsföretag när de kontrollerar presumtiva låntagares kreditvärdighet. Istället för att försöka hitta en bank som inte gör någon som helst kreditkoll, kan du därför istället ansöka om ett lån med upplysning via Creditsafe istället för UC.

Vad detta innebär för dig som låntagare är att du slipper oroa dig för att de övriga kreditupplysningar som nyligen har tagits på dig via UC ska ligga dig i fatet. För när du gör din ansökan hos en långivare som tar upplysningar via ett annat upplysningsföretag delas inte den information som UC har om dig med långivare. Detta kan liknas vid att du erbjuds ett tomt blad som i detta fall symboliserar din kreditvärdighet, istället för ett papper som är fullkomligt nedlusat med tidigare gjorda upplysningar.

Använd inte din dåliga kreditvärdighet som en ursäkt

Trots att ovanstående information kan hjälpa dig att få ett lån trots flertalet tidigare upplysningar hos UC, är det viktigt att använda detta knep på ett ansvarsfullt sätt. Om du använder det till att öka din skuldsättningsgrad i ett läge där du vet med dig att du inte kommer kunna betala det nya lånet, riskerar du bara att gräva en än djupare grop för dig själv och din privatekonomi.

Du bör därför inte bortse från din kreditvärdighet helt och hållet. Och du bör framför allt inte använda den som en ursäkt till att utlösa en lavin som kan rasera hela din ekonomi.

Som vi alla känner till är det inte bra att inte vara kreditvärdig, och det finns många fallgropar som kan sänka din kreditvärdighet om du inte är försiktig. Några exempel på sådana är att du är sen med betalningen av ett lån, eller att du av någon anledning helt avstår från att amortera på lånet.

Kontakta hellre din långivare snarast möjligt när du inser att du kan få svårigheter att betala enligt amorteringsplanen. Om du förklara situationen för dem och ber om hjälp, är det långt ifrån omöjligt att du erbjuds en ny avbetalningsplan eller får uppskov med betalningen. Detta är alltid att föredra framför att, till synes utan anledning, låta räkningarna förfalla.

Gå uppåt