Därför väljer vi lån som inte tar UC

Varför vi ofta väljer lån som inte tar UC

Jag vet inte hur många gånger frågan har ställts, men det är otaligt många, så jag vill försöka reda ut begreppet en gång för alla. Kan man ansöka om  lån utan UC? Kan man alltså låna pengar utan att en kreditupplysning tas från Upplysningscentralen. Ja absolut!

Det finns flera sajter och långivare som gör reklam för att man kan låna pengar utan UC. Detta innebär att de inte använder UC, men de kommer att göra en kreditupplysning av någon slag.

Så här ligger det till med lån som inte tar UC

1 – UC är ett kreditupplysningsföretag

2 – Det finns många kreditupplysningsföretag, Soliditet, Creditsafe, Bisnode, UC, Business Check, mfl.

3 – Ja, man kan låna ut pengar utan UC, för man kan använda andra kreditupplysningar såsom t.e.x någon av de nämnda i punk 2

4 – Om lånet inte tar UC, så tar de något annat för ALLA långivare tar en kreditupplysning.

5 – Kreditupplysning från de olika företagen visar inte likadan information och registeras inte i samma register

6 – De “vanliga bankerna” Swedbank, Nordea, m.fl.äger UC och tar således kreditupplysning från detta företag.

7 – Mindre långivare såsom snabblån, smslån, nishcade kreditkort till byggvaruhus, mataffärer, mm och företag som säljer varor mot faktura använder oftast INTE UC.

De använder en annan kreditupplysning. Anledningen är bland annat att när man lånar ut eller säljer varor till små belopp behövs inte en så pass stor och omfattande upplysning såsom UC är.

Därför nöjer de sig med en mindre upplysning, vilken också är billigare för företaget. Varje tagen kreditupplysning på en person eller kund kostar pengar, från hundralappen till tusenlappen, beroende på hur mycket information som ska visas.

8 – Om ett företag inte tar UC så registeras inte din kreditförfrågan och bankerna kan därför inte se att du ansökt om dessa snabblån eller fakturaköp

9 – Flera gjorda kreditupplysningar från Upplysningscentralen UC genererar kreditförfrågningshistorik på visas på din kreditupplysning hos UC och sänker ditt kreditbetyg. Följden blir svårare att bli beviljad ett lån.

Ju fler förfrågningar som gjorts de senaste 12 månaderna desto sämre. Redan 2-3 st kan anses “mycket” av vissa banker, då det visar på ett aktivt kreditengagemang. Det vill säga, att du desperat ansöker om lån på flera ställen. Detta visa att din ekonomi och lön inte räcker till. Ett högt aktivt kreditengagemang är negativt och inget som bankerna eftersträvar hos nya kunder

10 – Många kreditförfrågningar sänker betyget mer hos UC än vad t.e.x en betalningsanmärkning kan göra

Se till att välja ändamål för ditt lån och inte låna hejvilt eller hos första långivare du ser. Då kan det bli väldigt kostsamt och lån kan bli en skuldfälla! Hoppas det besvarade frågan och gjorde dig klokare.

Kom gärna med frågor om du inte förstår, så ska jag försöka förklara bättre. Här på lånutanuc.se kan du jämföra lån som inte tar UC. Lån som exempelvis Kontantfinans och Daypay.

Gå uppåt