Amortering

amortering

Amortering är ett annat ord för avbetalning och kan vara av typen rak amortering eller annuitets amortering.

Rak är den vanligaste när man ska låna pengar och främst vid bolån. Det betyder då att du betalar samma belopp varje månad. Då vet man hur mycket man har att vänta i sin utgiftspost och man veta när lånet kommer att vara färdigbetalat.

Det är viktigt att sköta sin amortering

När man slarvar med att betala en faktura så kommer påminnelsebrev och inkassobrev hem i brevlådan. Hur snabbt detta går är lite beroende på vad fakturan gäller.

Det finns privata företag som kan vänta i flera månader innan de skickar en påminnelse på missad betalning. Men då det gäller just amortering på lån, så brukar det gå snabbt innan lånets avtal hävs och skulden registreras som misskött och lånet annulleras.

Det är viktigt att sköta sin amortering och betala i tid. Om en amortering på 3000 kronor känns jobbig att betala idag, så tänk då hur ett slutförfallet belopp på 300.000 känns att betala om 14-30 dagar. För det är vad som händer om man slarvar med amortering. Lånet annulleras och hela skulden förfaller till omedelbar betalning. Avbetala? Det var ju det du gjorde med amorteringarna så den chansen har du redan gått bet på.

Missad betalning = annullerat lån

Om lånet har annullerats, då finns det inget annat att göra än att betala hela skulden, eller försöka lägga om det på ett nytt lån. Men med en misskött kredit och färsk betalningsanmärkning i väskan blir det svårt att ”låna om” lånet. Banken vet ju redan att du inte klarar av att sköta amorteringen så du kommer troligast att få ett nej på nytt lån. Vid små lån utan UC så är dessutom långivarna snabba att sälja obetalda fakturor till inkasso, så där gäller det att vara noga med

Back To Top